Hovawart

På Svenska Hovawartklubbens hemsida står följande:

Hovawarten är en robust och smidig brukshund från Tyskland.

Den är en allroundhund, har en utmärkt nos för spårarbete och är användbar inom alla bruksgrenar. Den har också visat sig vara en utmärkt draghund.

Livlig hund
Hovawart är en livlig, glad och intelligent hund som älskar att jobba. Den är ivrig att lära sig saker och det är av stor vikt att ge den arbetsuppgifter så att den får jobba med alla sina sinnen. Det kan t ex vara vanlig lydnadsträning, spårning och sökträning.

Fast hand
Den är lyhörd men kräver ändå en vänlig men fast hand. Man bör i ett tidigt stadium göra klart vem det är som sätter reglerna i familjen. Är man konsekvent så når man utmärkta resultat med sin hovawart, vilket väl har bevisats genom åtskilliga bra placeringar på lydnadsprov och bruksprov över hela landet.

Andra hundar
En hovawart har ett klart och öppet kroppspråk och är i regel mycket bra på att tyda andras.

Pälsvården
Pälsvården är enkel. Borstar du igenom din hund en gång i veckan så håller du både pälsen och ditt hem i bättre kondition.

Älskar sin familj
En hovawart älskar sin familj vad den än tar sig för. Den är lika ivrig och glad för att få följa med på en fisketur med båten, en husvagnsemester som på en lång och härlig skogspromenad. Bara den får vara med sin familj. En hovawart blir snabbt en uppskattad medlem av familjen.

Fördelar
Väl fostrad är hovawarten en glad och vänlig familjehund, som älskar att få vara med sin familj, inomhus som utomhus. Vänligt inställd till andra hundar och djur. Uppmärksam och varskor vid främmande besök. Har en stor vilja och lämpar sig för alla bruksgrenar. Ivrig att lära sig nya saker.